Przetwory warzywne, czyli zdrowie ze słoika przez cały rok

0
73
Przetwory warzywne, czyli zdrowie ze słoika przez cały rok

Zwyczaj robienia domowych przetworów powoli zanika w polskim społeczeństwie. Współczesne panie domu nie mają na to czasu, a powszechna dostępność świeżych warzyw i owoców przez cały rok sprawia, ze dla wielu przetwory warzywne i owocowe straciły atrakcyjność. Nie warto jednak z nich rezygnować.

 

  1. Domowe przetwory pełne smaku i składników odżywczych
  2. Warzywne i owocowe przetwory na wyciągnięcie ręki

 

Marynowane grzybki, sosy pomidorowe, dżemy czy konfitury to tylko przykład przysmaków, których nie brakuje w kuchni polskiej. Nie trzeba jednak poświęcać swojego cennego czasu na ich samodzielne przygotowywanie. Gotowe owocowe i warzywne przetwory można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.

 

Domowe przetwory pełne smaku i składników odżywczych

 

Najlepszy czas na robienie przetworów to lato i jesień, a więc okres, w którym jest najwięcej świeżych owoców i warzyw. Dary jesieni i lata można poddać obróbce termicznej, „spakować” do wyparzonych słoików i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Takie przetwory mają liczne właściwości lecznicze i zdrowotne. Nie brakuje w nich witaminy C i beta-karotenu, a więc związków, które podnoszą odporność organizmu. Różnego rodzaju przetwory, głównie kiszonki, dostarczają ogromne ilości witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E, K oraz związków takich jak potas, wapń i fosfor. Dzięki nim poprawie ulega perystaltyka jelit, trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów, rzadziej pojawia się anemia, włosy i paznokcie stają się mocniejsze, a skóra gładsza. Właściwości zdrowotne to nie jedyne korzyści, jakie posiadają przetwory warzywne i owocowe. Ich smak, zapach i wygląd sprawiają, że codzienna dieta jest urozmaicona nie tylko latem i jesienią, ale również przez całą zimę.

 

Warzywne i owocowe przetwory na wyciągnięcie ręki

 

Przetwory owocowe i warzywne to smak lata zamknięty w słoiku. Aby cieszyć się nim przez cały rok, produkty poddawane obróbce muszą być w pełni dojrzałe, choć niektóre z nich wekuje się w postaci suszonej, np. pomidory. Chcąc przygotować słoiki z warzywami i owocami, wiele osób udaje się na zakupy do lokalnych dostawców lub na targ, gdzie można kupić produkty najwyższej jakości. Na wygranej pozycji stoją jednak właściciele ogrodów lub sadów – hodowcy posiadają własne plony, jednak by nadawały się one do wekowania, muszą odpowiednio zadbać o swoje uprawy. W trosce o zdrowie ogrodnicy coraz rzadziej stosują sztuczne nawozy, a chętniej sięgają po naturalne nawozy jesienne i inne produkty, które, stosowane regularnie, pomagają zadbać o domowe uprawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here