Jakie są najpopularniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych?

0
624
Jakie są najpopularniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych?

Urządzenia chłodnicze pełnią ważną rolę w gastronomii oraz przemyśle. Bez nich mnóstwo produktów szybko uległoby zepsuciu i nie nadawałyby się do sprzedaży. Dzięki nim zwiększa się też komfort klientów, którzy w ciepłe lato mogą skorzystać z chłodzonych napojów. W zależności od rodzaju działalność będą potrzebne inne urządzania do schładzania. Których używa się najczęściej?

Szafy i witryny chłodnicze

Szafy chłodnicze to rodzaj dużych lodówek przemysłowych. Te urządzenia chłodnicze często stosowane w restauracjach, barach i sklepach, kiedy trzeba pomieścić dużą ilość produktów. Często dostosowane do konkretnego rodzaju opakowań np. do szklanych butelek. Mogą mieć szklane drzwi, dzięki czemu pełnią funkcję ekspozycyjną. Można wtedy wystawiać je na widok klientów. Specyficzną odmianą szaf są duże zamrażarki, gdzie przechowuje się towary potrzebujące mroźnych temperatur. Umieszcza się w nich lody, mrożonki albo mięso.

Witryny chłodnicze w jeszcze większymi stopniu pełnią funkcję ekspozycyjną. Przetrzymuje się w nich produkty spożywcze, które mają krótszy okres ważności. Dotyczy to gotowych sałatek, kanapek albo świeżych ciast. Można umieszczać w nich również napoje, często oparte na nabiale. Witryny są urządzeniami chłodniczymi mniejszymi od szaf, dzięki czemu można zaoszczędzić trochę miejsca w sklepie.

Stoły chłodnicze

Stoły chłodnicze oprócz samego schłodzenia produktów pełnią ważną rolę w przygotowaniu posiłków. Są często używane w restauracjach, gdzie kucharze albo jego pomocnicy kroją składniki. Dzięki niskiej temperaturze blatu nie ma możliwości, żeby produkty straciły świeżość. Stoły posiadają wiele przegród i dodatkowych szafek, co ułatwia pracę i zwiększa ich pojemność. Najczęściej są wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie ma możliwości uszkodzenia urządzenia chłodniczego nożem czy innym ostrym narzędziem. Stoły chłodnicze zapewniają temperaturę od 0 do 8ºC.

Chłodziarki farmaceutyczne

Urządzenia chłodnicze nie są stosowane jedynie w przypadku produktów gastronomicznych. W kwiaciarniach można przykładowo spotkać altany chłodzące na kwiaty, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Chłodziarki są również niezbędne na rynku farmaceutycznym. Pomagają bezpiecznie przechować leki w laboratoriach, szpitalach, aptekach i gabinetach lekarskich. Często mają pojemność dochodzącą do 400 litrów, a ich wysokość przekracza 2 metry. Komora wykonana jest zazwyczaj z tworzywa sztucznego, dzięki czemu jest łatwa do czyszczenia i dezynfekcji. Obudowa jest z kolei metalowa, gdzie blacha malowana jest proszkowo. W ten sposób jest bardzo wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj